Családi fotózásoknál kicsit nehezebb a helyzet, hisz nemcsak egyetlen ember megjelenését kell harmóniába hozni, hanem egy egész családot kell összehangolni. Lássuk, mire érdemes ügyelni, ha szép eredményt szeretnénk kapni!

Családi fotózások

Kezdjük azzal az esettel, ha kicsi gyerekkel érkeztek. Elhozhatjátok a kicsi kedvenc játékát, mert lehet, megnyugtatja, ha hozzábújhat. Az a tapasztalatom műtermi fotózásnál, hogy nagyon érdekesnek találják, hogy villognak a lámpák, de előfordulhat, hogy megijednek, nem értik, mit is kell csinálniuk.
0-3 éves gyereknél leginkább azt szoktam kérni: „csücsülj le”, „dobd a labdát”, „szeretgesd meg a macit”, „adjál puszit anyának”, kortól és nyitottságtól függően. Emellett hagyom őket tenni-venni, játszani, felfedezni a helyszínt. Egy hároméves kislány lehet, szívesen megpördül a kedvenc szoknyájában, egy kétéves kisfiú szívesen rúgja a labdát, az egyéves szívesen tologatja a kisautót. Te ismered a gyermekedet, ami igazán őt reprezentálja, azt ne hagyd otthon!

Ovis korú gyerekek már nagyon ügyesek egy csomó dologban, és hihetetlenül cukin tud mutatni fotókon, ahogy megmutatjuk, hogyan ügyesednek: hogyan gombolják be az ingüket, kötik be a cipőjüket, segítenek a kistesójuknak felöltözni. Ők is elhozhatják a kedvenc játékukat.

A szülők magukról se feledkezzenek meg! 🙂 Persze, tudom, a gyerekek viszik a show-t, biztos, hogy ők lesznek fókuszban, de a szülők is épp annyira főszereplői egy családi fotózásnak, mint a gyermekeik. Tehát, bátorítalak benneteket, kedves anyukák, kényeztessétek magatokat. Nem mindennap jártok fotózásra: most megérdemlitek a szép ruhát, a szép cipőt, a professzionális sminket, a frizuraigazítást. Szívesen összekapcsollak titeket kedvenc sminkesemmel, aki segítségetekre tud lenni ebben.

Kedves apukák! Tudom, sokan kicsit nehezen viselitek a fotózással járó „felhajtást”. De, ha meglátjátok a végeredményt, ahol csillogó szemmel néz rátok a kislányotok, ahol hangosan kacag a kisfiatok, mert megcsikiztétek, nagyon fogjátok szeretni és úgy fogjátok érezni, na jó, ezért megérte. Úgy tudjátok segíteni a fotózást, ha az arcszőrzeteteket frissen rendezitek (akár borosta, akár szakáll, akár borotvált arc), a hajatokat, a körmötöket rendbe teszitek. Sokan nem szeretik levenni a cipőjüket, zoknijukat. Megnyugtatlak, én sem szeretem levetetni: hozd el a váltócipődet, ami illik a ruhádhoz és szép tiszta. 

Ruha: Kérlek, kerüljétek a nagy mintás ruhákat! Elviszi a figyelmet rólatok.
A gyerekekre ez ugyanúgy igaz. Tudom, minél nagyobb a család, annál nehezebb (és drágább) összeillő, esetleg egyforma ruhát találni. Egy egyszínű felső vagy blúz/ing, egyszínű nadrággal, szoknyával sokkal szebb harmóniát sugároz, mint a sokféle, ráadásul nagy minta. Gyermeketeket is próbáljátok meg lebeszélni a kedvenc Disney-mintás pólójáról. Ha rápillantasz a képre, évekkel később nem a gyermeket, hanem a ruhát fogod először észrevenni. Ráadásul nem biztos, hogy a gyermek, ha felnő, szívesen fog ránézni egy aktuális divatot, hóbortot követő fotóra. A zokni… nekem is nehéz lenne egyszínűt találni a fiókban, mindig a kedvenc mesefigurásat választom nekik a boltban, de kérlek, törekedjetek arra, hogy illeszkedjen a nadrághoz, és ne lógjon ki (nagy) minta a bokánál.

Váltócipő az egész családnál legyen, ha műteremben fotózunk! Stúdióba nem szabad utcai cipőben bemenni (nincs idő kitakaraítani két fotózás között, és a fotókon is látszani fognak a lábnyomok, amit nem szeretnénk). Ez a cipő legyen tiszta, akár új, vagy legalább újszerű. 

Kislányok haját nyugodtan feltűzhetitek, copfba köthetitek, de sokszor ki szoktam engedtetni, hadd lobogjon. Megtelik élettel a fotó, ha libben a szoknya és a haj is! A kisfiúk haja is legyen rendezett, majd legfeljebb vagányra túrjuk, ha a rendezett fotók már elkészültek. Indulás előtt kérjétek meg őket, hogy mossanak fogat. Nem vagyok túl finnyás, de nagyon nem szeretek Photoshoppal fogat mosni. Köszönöm, ha ügyeltek erre! Érdemes a körmükre is egy pillantást vetni, nem ragadt-e alá a gyurma, kislányoknál nem pergett-e le a körömlakk. 

Végezetül: mi legyen a táskában, amivel a fotózásra jöttök?

– 2-3 váltás ruha mindenkinek
– fésü, kefe
– szájfény, rúzs, esetleg alapozó (átöltözésnél gyakran lecsúszik itt-ott a smink)
– váltás harisnya
– váltócipő
– a gyermek kedvenc játéka (cumi, nyunyi stb.)
– pár kedvenc kellék (kalap, gördeszka, labda, kisautó, baba, maci stb.)