Alig várod már a fotózást? Biztosan te is izgulsz, hisz nem mindennap áll kamera elé az ember. Elmondok pár trükköt, amivel te magad is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy szép legyen a végeredmény.

Egyéni portréfotózás

Ha egyéni portréfotózásra érkezel, készíteni fogunk egész és félalakos, valamint egészen közeli fotókat is. A nagytotálnál (egész alak, környezet is bekomponálva) látszani fog minden: a ruhád, a cipőd, a frizurád, (hölgyeknél) a sminked. Itt nagyon fontos, hogy minden a lehető legtisztább, legápoltabb legyen: a cipő kitisztítva (esetleg új), a ruha vasalt.

Premier plánnál egészen közeli kép fog készülni az arcodról. A legtöbb, amit tehetsz ebben az esetben: ha eltüntetsz minden olyat, ami nem állandó az arcodon: ha száraz a bőröd, hajlamos a hámlásra, bekened egy nem túl zsíros arckrémmel (ha túl zsírosat választasz, csillogni fog a bőröd, amit rettenetesen nehéz helyrehozni utómunkával). Ennek az ellenkezője is igaz: jobb, ha fotózás előtt nem túl zsíros krémet választasz, illetve ha zsíros az arcod T-vonala pl. hormonális okokból, akkor törekszel ennek az eltüntetésére. Hölgyeknek nagyon ajánlom a professzionális sminket: egy igazán tapasztalt szakember elfedi ezeket a tökéletlenségeket, ugyanakkor  kihangsúlyozza az előnyös részeket. 

Ha rengeteget dolgozol, és ettől piros a szemed, fotózást megelőzően próbálj meg többet pihenni, illetve kímélni a szemedet. Kedvenc sminkesem trükkje: előző nap már nem eszik sósat, mert az vízvisszatartást okoz, és feldagadhat a szem alatti felület. Ha nincs  lehetőséged alaposan kipihenni magad, nem kell pánikba esni, lehet korrigálni Photoshopban, de szebb az eredmény, ha „gyárilag” rendben van a szemed.

Friss fogmosás: hiába mostál reggel fogat, ha délelőtt 11-kor fotózunk, biztos, hogy nyoma marad a reggelinek, a kávénak. Bátrabban fogsz mosolyogni, és nekem is kevesebb retusálni valóm lesz. Nem vagyok túl finnyás, de a photoshopos fogmosás a „nagyon nem szeretem” munkák egyike. Köszönöm, ha ügyelsz erre.

Ruha: Kérlek, a fotózás előtt küldj egy fotót Messengeren, miket tervezel elhozni. Egyrészt ezáltal kicsit jobban megismerlek, jobban fogok tudni kapcsolódni hozzád, és a személyiségedet könnyebb lesz kifejezni, visszatükrözni a fotók által. Másrészt harmonikusabb képeket fogunk tudni készíteni:
a ruhákat, ezáltal a megjelenésedet össze tudjuk hangolni a dekorációval, az aktuális enteriőrrel, kompozícióval.

Kerüld a nagy mintás ruhákat: elviszik a figyelmet rólad. A legjobb, ha minél visszafogottabb darabot választasz. Glamour- és beauty-fotózásnál persze nem kell a visszafogottságra törekedni. 🙂

Színválasztás: a legjobb, ha többféle ruhaösszeállítást, outfitet hozol magaddal. Általánosságban a rikító színeket javaslom elhagyni, de a klasszikus fekete, fehér szinte mindenkinek jól áll. A fekete keményebb képet fog festeni rólad, míg a fehér inkább lágyat. A kéket én személy szerint nem szeretem, kivéve, ha különlegesebb árnyalatot választasz. Nagy divat most a homokszín, a beige és a hasonló pasztell árnyalatok. Csak akkor válaszd, ha nem fog sápasztani téged! Profi sminkkel az arcod hangsúlyt kap, de férfiaknál nehéz lesz életet lehelni a képbe, ha szőke, kékszemű, fehér bőrű az illető és felvesz egy pasztell színű inget.

Mindig legyen nálad váltócipő, ha műteremben fotózunk! Egyrészt utcai cipőben nem is szabad bemenni, hogy a tisztaságot meg tudják őrizni, másrészt jó, ha a cipőd illeszkedik ahhoz a ruhádhoz, amiben fotózni foglak. Én nagyon nem szeretem a zoknis, mezítlábas fotókat, főleg, ha alkalmi (pl. karácsonyi) fotókat készítünk. Te is jobban fogod szeretni az eredményt, ha ügyelsz a cipődre is.