Te láttad már az ovisod egy egész napját: tudod, hogy hol van a helye az asztalnál, ki mellett ül? Tudod, hogy ki szokta körbekínálni a kenyeret és ki tölti ki a vizet? És hogy az oviban milyen ügyesen rendet rak a kicsid, otthon bezzeg szalad a gyerekszoba? Tudtad, hogy imádja az ovis tökfőzeléket, de azért kér csak kóstolót először, mert a mellette ülő is?

Ha jól belegondolok, az ovis fotózásokkal indult a karrierem. Ezért ragadtam először a kezembe tudatosan fényképezőgépet, és ezért kezdtem el idegeneket (értsd: nem saját családot) fotózni.  Jó pár éves rutin van már mögöttem, és lássuk be, azért az öt saját gyermekem révén is az átlagnál többet láttam a kicsik életéből. 

Szívemhez igazán közelálló téma a lifestyle ovis fotózás:

a gyerekeket természetes közegükben, környezetükben, napi rutinjuk közben fotózhatom.

Ezek az apróságok még olyan elfogadóak, cseppet sem zavarja őket a jelenlétem. Talán egy picit izgatottabbak, mint más napokon. De amikor újra és újra találkozunk, nagy szeretettel, öleléssel fogadnak. Voltak kétkedők, akik azt gondolták, a szülőket mindez nem érdekli, ők e beállított gyönyörűségesen megkomponált portréfotókat szeretik. De csak részben volt igazuk: nagyon-nagyon sokan szeretnek bepillantást nyerni a gyerekek életébe.

Mennyivel könnyebb lesz ezután szóba elegyedni az ovissal. Ahelyett, hogy megkérdeznéd, na, mi volt ma az oviban, közvetlenül rákérdezhetsz, ma is fintorgott a melletted ülő Lacika, amikor kiderült, hogy zöldségleves az ebéd brokkolival? Na, és neked hogy ízlett?

Elképzelted már Őt kamasznak? Tudod, milyen hirtelen ott fogtok tartani? És szempárásító lesz visszanézni az ovis képeket: emlékszel még, kisfiam? Emlékszel még, kislányom? Ilyen volt a mosdó az oviban… a pitypang csoportba jártál… Nézd, ő a Juliska! Úristen, de pici volt még! Emlékszel még rá?